четвъртък, 24 юли 2008 г.

Медийното затъмнение около Синода продължава

Преди 21.07.2004 г. вестниците много обичаха да пишат за "разкола" в БПЦ. След тази дата обаче, Св. Синод на БПЦ с нам. председател Софийския митрополот Инокентий бе умишлено поставен в пълно медийно затъмнение. БСП и НДСВ обявиха пред цяла България, че са "решили" проблемите в Църквата и тъй като у нас няма свободен печат, вестниците моментално спряха да пишат за разделението в БПЦ. През 2006 г., пак по повод ежегодния митинг-молебен за 21.07., пресслужбата на Св. Синод изпрати официални покани на почти всички големи медии, да дойдат и да отразят събитието. Сред поканените бяха БНТ, БНР, БТА, БТВ, НТВ, в."Труд", в."24часа", в."Стандарт", "Дарик" радио и др. Никой от поканените не се отзова.
Тази година, за пръв път дойдоха журналисти от известен вестник (няма да споменаваме името) да отразят мероприятието. Двама свещеници и служител от прсслужбата на Синода дадоха интервюта и изявления. Уви, въпросната медия така и не публикува дори кратък репортаж за събитието. Явно, медийното затъмнение продължава и в България, една година след влизането ни в ЕС, все още няма свободен печат.
Тук ще публикуваме кратък откъс от непубликуваното изявление на г-н Иван Спиров от пресслужбата на Св. Синод:
"Както може би знаете, още през 2004 г. бе заведено дело в Страсбург по случая с изгонените свещеници и незаконно отнетите ни храмове. Материалният иск по делото възлиза на сума над 500 млн. Евро. В края на декември 2007 г. изтече срокът, който съдът беше дал за извънсъдебно споразумение между страните. Тъй като такова не бе постигнато, по настоящем делото влиза в заключителната си фаза и се надяваме скоро да приключи. Делата в Страсбург се движат бавно, но винаги се стига до решение и то е окончателно. Не можем да се ангажираме с конкретни срокове, но се нядяваме делото да приключи скоро. По всичко личи, че решението на съда ще бъде в наша полза. Не мога да прогнозирам дали ще получим пълния размер на исканата сума, но е сигурно, че ще спечелим това дело!"

Няма коментари: