понеделник, 21 юли 2008 г.

Какво се случи на 21.07.2004г.

Възлюбени в Христа Иисуса братя и сестри,
Днес 21.07.08 г. се навършват четири години от бруталното нарушаване на Конституцията на Република България и потъпкване на човешките права на голяма част от Българския народ. Преди четири години, със знанието на президента и министър-председателя и с разрешението на бившия гл. прокурор Н. Филчев, бе проведена полицейска акция "Расо", която доведе до потъпкване достойнството на Църквата и изгонването на Архиереи, свещеници, монаси и миряни от техните храмове и манастири. На улицата се оказаха стотици клирици на БПЦ и десетки хиляди вярващи, като и до днес не им е позволено да се ползват от правото си на вероизповедание, което им дава Конституцията на Република България.
Св. Синод на БПЦ с нам. председател Н.Впр. Инокентий остро осъжда полицейския произвол, опитите на групата около Максим да присвоят храмове, манастири и имоти на БПЦ, с цел да се облагодетелстват и видимото безразличие на изпълнителната, законодателната и съдебната власти към този проблем, който няма аналог в Православния свят.
Настояваме, в правото си на граждани на Република България, компетентните органи да ни се извинят за побоите и насилието и да възстановят правата ни предвидени в Основния закон на България, като ни върнат незаконно отнетите храмове.
Твърдо заявяваме, че до решаването на проблема в съда в Страсбург, където вече близо четири години се води дело, ще продължаваме да се събираме и да извършваме Богослуженията си на открито, в цялата страна и навсякъде, където миряните имат нужда.
ЗАЩОТО БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!!!

Няма коментари: