неделя, 26 октомври 2008 г.

Скандално!

След службата за Димитровден в Банско (26.10.2008г.), на път към София, Негово Високопреосвещенство митрополит Инокентий, Негово Преосвещенство епископ Гервасий, Негово Всепреподобие йеромонах Тимотей и други клирици на БПЦ пътуващи с тях, се отбили в Рилската света обител. Те пожелали да целунат мощите на св. Йоан Рилски, но монасите отказали да ги допуснат до мощите, като казали, че игуменът на монастира е забранил разколници да се докосват до тях.
Тъй като между двата Синода не съществуват никакви догматични и канонични различия, смятаме че недопускането на православни монаси до мощите е абсолютно недопустимо и скандално!
Този случай е поредният пример за пълното отсъствие на християнски морал и дори на елементарна толерантност у мнозина от клириците на Максимовия Синод. Но ние помним думите на нашия Господ и Спасител: "Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас." (Матея 5:11,12).
Дано Господ, по молитвите на св. Йоан Рилски прости на Максимовите монаси поредния им грях срещу Православната Църква!

Няма коментари: